Veelgestelde vragen

Flash.exe:
Waarom Flash en geen PowerPoint?
Piekie.com kreeg regelmatig e-mails van klanten die niet de juiste versie van PowerPoint op hun computer hadden. Daardoor konden zij deze niet afspelen. Vandaar dat er is gezocht naar een andere oplossing en dat is Flash.

Flash is op elke computer af te spelen.
Het is gemaakt met een programma dat de Powerpoint vastlegt en omzet. (iSpring Pro)
Bij ingewikkelde PowerPoints als die van Piekie verloopt het afspelen veel beter. (Animaties lopen beter, beweging op de maat van de muziek, enz)
Piekie.com is erg enthousiast over het gebruik, maar....er zit één nadeel aan (zie onder).

Flash.exe - Uncommon download?
Omdat Flash.exe een programma is, kunt u van uw browser bij het downloaden van dit product een waarschuwing krijgen (bijv. Uncommon Download). U kunt zelf kiezen of u het wilt behouden (keep) of weigeren (discard).

Afdrukken, lamineren en opbergen:
Hoe kan ik een knijpkaart of spelbord het beste voorzien van een achterkant?
Afhankelijk van de dikte van het papier kunt u natuurlijk op de achterkant printen. Wat mij beter bevalt is om de voor- en achterkant los van elkaar te printen, op elkaar te plakken en samen te lamineren. Knijpkaarten en spelborden worden dan lekker stevig. Mijn, overigens zeer eenvoudige en goedkope, lamineerapparaat kan ik instellen op dik papier. Dit kan echter niet met alle lamineerapparaten.

Hoe kan ik spellen / spelletjes het best bewaren?
Daar gebruik ik hersluitbare plastic zakjes voor, die in allerlei maten bij de kantoorboekhandel te koop zijn. Dit is een goedkope oplossing. Label van het spelletje erin, kaartjes er achter. Bij alle woordkaarten zit al een label omdat deze dezelfde grootte hebben. Van de andere spelletjes vind je de losse labels steeds onderaan bij het onderdeel 'Materialen'.

Knijpkaarten:
Wat is een knijpkaart?
Dit materiaal is zelfcorrigerend. Het is een kaart in A4 formaat. Op de voorkant staan links 6 vragen en rechts 6 mogelijke antwoorden . Bij de kaart horen 6 wasknijpers in de kleuren van de vierkantjes (geel, wit, groen, zwart, rood, blauw). De leerling kiest aan de voorkant rechts een antwoord m.b.v. een wasknijper in de kleur van de vraag. Klaar? Kaart omdraaien en controleren of de kleuren van de kaart overeenkomen met de kleuren van de knijpers.

Hoe kom ik aan wasknijpers in de juiste kleur?
Ik liet kinderen van de bovenbouw een groot aantal houten knijpers in de benodigde kleuren verven. Als je een aantal knijpers om een stokje knijpt, werkt dit sneller en gemakkelijker. Laten drogen en inspuiten met lak. Door de lak worden de kleuren donkerder. Gebruik dus lichtblauw en lichtgroen, anders gaan deze kleuren snel op zwart lijken. Houten knijpers overleven langer dan wasknijpers van plastic.

Hoe voorkom ik dat een leerling alvast naar de achterkant kijkt?
Mijn ervaring is, dat kinderen dit zelden doen. Maar mocht het toch een probleem zijn, dan kun je karton op A4 formaat met paperclips boven en onder op de achterkant bevestigen. Voor het corrigeren de paperclips verwijderen en het karton onder de knijpers uittrekken.

Mini Loco:
Hoe werkt Mini Loco?
- Leg doorzichtige deksel over de onderste helft van de bladzij.
- Kijk naar de opdrachten op de bovenste helft van de bladzij.
- Leg blokje met cijfer van opdracht op het antwoord onder de doorzichtige deksel.
- Alle opdrachten gedaan? Sluit de doos en draai hem om.
- Klopt het figuur op de achterkant van de blokjes met het figuur op het blad?
- Goed gedaan!